Newsroom

29 november 2019

Waarom heet Black Friday, ‘Black Friday’?

De afgelopen week kwam de ene na de andere ‘Black Friday’-actie voorbij. Vrijwel ieder bedrijf wat de afgelopen week een marketingactie heeft gecommuniceerd, heeft dit opgehangen aan het kapstokje ‘Black Friday’. Het fenomeen stamt al uit de jaren 1950, maar is pas sinds enkele jaren bekend bij het Nederlandse publiek.

Misvatting

In Nederland is Black Friday vooral ‘die dag waarop je extreme kortingen op allerlei producten krijgt’, maar waar heeft deze dag nu eigenlijk haar naam aan te danken? Een veelgehoord argument waarom de vierde vrijdag van november ‘Black Friday’ heet is omdat het iets te maken zou hebben met de beurskrach van 1929 aan de Ney York Stock Exchange. Aandelen begonnen toen extreem snel te dalen en door de paniek die ontstond zakte de hele economie in een diepe crisis. Het klinkt als een plausibele uitleg. Ware het niet dat deze bewuste beurskrach op een donderdag plaatsvond (24 oktober 1929). Later werd deze donderdag ook wel bekend als ‘Zwarte Donderdag/Black Thursday’.

Wat klopt dan wel?

Om een juiste uitleg van de naam Black Friday te krijgen, moeten wél de oceaan over, naar de Verenigde Staten. Daar vinden we twee mogelijke verklaringen voor deze naam die beiden te linken zijn aan Thanksgiving Day.

Thanksgiving

Black Friday vindt altijd plaats op de dag na Thanksgiving, een Amerikaanse nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In Nederland viert (vrijwel) niemand Thanksgiving, maar in de VS is het een groot en belangrijk familiefeest wat altijd op de vierde donderdag van november plaatsvindt. De vrijdag erna hebben heel veel werknemers vrij om van een lang weekend te genieten én… de cadeautjes die ze dag ervoor hebben gekregen te ruilen. Om die reden werd in de jaren 1950 door de politie van Philadelphia voor het eerst melding gemaakt van ‘Black Friday’ om de mensen te verwijzen naar de enorme (verkeers)drukte in en om de stad.

Zwarte cijfers

Een andere verklaring is dat Amerikanen genoten van hun lange vrije Thanksgiving weekend door massaal Kerstinkopen te gaan doen. De eerstvolgende grote feestdag na Thanksgiving, is Kerst. Door het lange vrije weekend dat ze voor de boeg hadden, gingen de Amerikanen massaal kerstinkopen doen de dag na Thanksgiving. Daarmee was dit de dag voor veer Amerikaanse winkeliers dat ze ‘zwarte’ (i.p.v. rode) cijfers schreven en hun boekjaar dus toch nog positief konden afsluiten.

Wellicht ook interessant

Zelf aan de slag met social media door middel van een contentkalender!

donderdag, 22 februari 2024

De markt van social media onder de loep 🔎

donderdag, 1 februari 2024

Trends van 2024

woensdag, 3 januari 2024

Meer dan 100 ondernemers ontvangen iedere maand een update uit onze Newsroom.

Óf inspireer anderen en deel onze Newsroom.

Facebook
LinkedIn

Bel ons

Mail ons