Waarom heet een ‘copywriter’ een ‘copywriter’?

“EEN COPYWRITER IS EEN TEKSTSCHRIJVER MET GEVOEL VOOR MARKETING”

Een schrijver is iemand die zich bezig houdt met het produceren van teksten. In alle soorten en maten. Dat een schrijver een schrijver heet, snappen we. Een schrijver schrijft namelijk, punt. Ook de titels van bijvoorbeeld journalisten, dichters, scriptschrijvers of zelfs een content creator zijn vrij makkelijk te verklaren. Maar hoe zit dat met een copywriter? 

Waarom heet een 'copywriter' een 'copywriter'?

Afbeelding: Waarom heet een ‘copywriter’ een ‘copywriter’?

Wat een copywriter doet
Een digitale zoektocht naar het begrip copywriter leverde de volgende betekenissen op: ‘iemand die teksten in opdracht schrijft’, ‘tekstschrijver’ (bedankt, Van Dale), ‘iemand die teksten met reclamedoeleinden schrijft’. Je leest het al, de term copywriting is een grijs gebied. Een copywriter doet namelijk meer dan ‘gewoon’ teksten schrijven, het gros van alle schrijvers schrijft in opdracht van (de krant, een tijdschrift, forum, uitgever, professor) en reclamedoeleinden dekt de lading van de copywriter z’n vak niet helemaal.

Als je het ons, hier bij James Robinson, vraagt is een copywriter een tekstschrijver met gevoel voor marketing. Iemand die goede en overtuigende teksten kan schrijven en daarbij het doel van zijn of haar klant niet vergeet. Zo wordt een copywriter veelal ingezet voor het schrijven van webteksten, flyers en brochures, reclamecampagnes, social media campagnes en noem zo maar op. En hij of zij kopieert niets.

Dus, hoe komt de copywriter dan aan zijn naam?
Dat is een goede vraag. Zelfs Demy, onze copywriter, wist er geen antwoord op. Het wereldwijde web lijkt ook geen antwoord te hebben op de geschiedenis of betekenis van het woord copywriter cq copywriting. Een telefoontje met een doorgewinterd journalist en goed beheerser van de Nederlandse taal, bevestigde onze vermoedens: het woord copywriter is afgeleid van het oud-Nederlandse kopij: te drukken, uit te geven tekst.

ACHTERGROND

  • Auteur
    Demy Janssen

  • Datum
    03.10.2018

GERELATEERD

  • Copywriter

VRAAG HET AAN JIM

Heb je een vraag? Ik leg het je graag uit!

Mail Jim

of direct iemand spreken? Bel dan 06 53 61 02 27!